Herkules villa - Meggyfa utca

   Szomorú apropója van a mostani bejegyzésnek. Az Aquincumi Múzeumhoz tartozó Hercules villa múzeuma finoman szólva haldoklik Budapesten. Néhány éve már voltam itt, akkor még szabadon megtekinthető volt. Munkaidőben ha arra látogatott az ember, egy szerény belépő ellenében megtekinthette a lélegzetelállító villa maradványait. Nemrégiben megint arra mentem, mert szeretem újra és újra felkeresni a római kori emlékeket. 
   Sajnos a múzeum "átmenetileg" nem látogatható. Ez gyakran végzetes szokott lenni, pláne, ha egy múzeumról van szó. Az átmenet évekig tart, majd észrevétlenül átcsúszik a "zárva" állapotba. Sajnálom.
   Ezzel még önmagában nem lenne baj, mivel a romkert kívülről is igen jól belátható, a konzervált romok jóval a jelenlegi járószint alatt vannak, így kívülről is kellemesen rá lehet látni. A védőépületekbe ugyan nem lehet bemenni, hogy a mozaikpadlókat a lehető legközelebbről csodálhassuk meg, viszont ezek üvegből készültek, átlátszanak. Szóval a látványtól kevésbé érzem magam megfosztva. Ami bánatot okoz, az a kert elhanyagoltsága. A növények szép lassan ellepik a romokat. Ez egy nagyon ízléses és gondozott kert volt néhány évvel ezelőtt, szomorú látni, hogy így pusztul.
   A Herkules villát Óbudán a Meggyfa utca 21 szám alatt láthatjátok, szerintem érdemes felkeresni, amíg még van mit. A katonavárostól északra épült villanegyed előkelő tagja, nevét a híres Herculeses mozaikról kapta. A kr.u. 2. században építették, padlófűtéses luxusház volt, a kor minden luxusával. Tömve tele mozaikokkal és falfestményekkel. Egy része átlóg a szomszédos iskola alagsorába, de köszönet a korabeli régészeknek, az iskola alagsorában a terem megtekinthető. Manapság már nem csinálnak ilyet... sajnos. 
   Íme néhány kép a romlásról, ami alatt azért még átsejlik a kert néhai szépsége:

 

Megjegyzések

A legolvasottabbak:

Görög és római istenek, félistenek, legendás lények, hősök

A katonaváros amfiteátrumának története